Kepentingan Waktu Bermain di Luar Rumah untuk Kanak-Kanak


Zaman sekarang ini, waktu kanak-kanak meluangkan masa bermain di luar rumah agak terbatas. Ia bukan sahaja disebabkan oleh kesibukan jadual sekolah dan aktiviti kokurikulum yang lain, malah disebabkan oleh faktor keselamatan.

Hal culik-menculik, rompakan, dan pencabulan seksual semakin berleluasa. Namun, kajian dan pakar masih menyatakan bahawa waktu bermain di luar adalah sangat penting untuk tumbesaran kanak-kanak!

Masalah yang mungkin akan berlaku apabila kanak-kanak kurang diberi pendedahan bermain di luar.

Ramai antara kita yang tidak sedar bahawa kekangan pergerakan yang diberikan kepada anak-anak, walaupun atas apa sebab sekali pun, boleh membawa banyak keburukan kepada perkembangan minda dan fizikal si kecil.

Menurut Angela, anak kecil yang tidak terdedah kepada aktiviti outdoor akan menjadi lebih lemah dari segi emosi dan fizikal.

Antara kesan yang berlaku kepada kanak-kanak apabila tidak diberi peluang untuk bermain di luar rumah adalah:

  • Tidak dapat membina otot
  • Kurang membakar kalori
  • Kurang kemahiran mengawal emosi
  • Kurang membina kreativiti
  • Kurang kemahiran penggunaan minda dan sekaligus, melemahkan kemahiran akademik (kesan jangka panjang)

Apakah jumlah masa yang idela untuk kanak-kanak bermain di luar rumah?

Kalau anda hendak tahu, kanak-kanak sepatutnya meluangkan sekurang-kurangnya 3 jam sehari bermain di luar rumah! Masa ini tidak termasuk aktiviti sukan yang ditetapkan oleh pihak sekolah atau aktiviti kokurikulum tambahan yang didaftarkan oleh ibu bapa.

Masa ini sepatutnya menjadi pilihan kanak-kanak itu sendiri dan mereka diizinkan untuk melakukan apa sahaja mengikut kreativiti mereka.

Ia bukanlah satu aktiviti terkawal yang dikongkong oleh orang dewasa kerana ia hanya akan membantutkan perkembangan minda mereka. Pada waktu ini, kanak-kanak patut diberi kebebasan untuk menentukan aktiviti outdoor yang ingin dilakukan.

Aktiviti di luar rumah meliputi memanjat, bergolek, berguling, berlari dan sebagainya. 

Jadi, jika mereka ingin bermain lecah di padang, izinkannya. Jika dia ingin bermain bola dan berguling di atas rumput di padang, lihat sajalah dari jauh. Jika dia ingin mencuba memanjat pokok yang rendang itu, biarkannya. 

Orang dewasa hanya disarankan untuk memerhatikan dari jauh bagi memastikan keselamatan mereka. Dan, bukannya menghalang atau menyekat setiap pergerakan mereka, hanya semata-mata kita bimbang sesuatu akan berlaku kepada mereka.

Menurutnya, anak-anak yang sering diberitahu aktiviti apa yang perlu dilakukan atau diberikan peralatan untuk melakukan sesuatu tidak akan mampu berfikir secara bijak, kreatif dan di luar kotak.

 

Apakah umur yang sesuai untuk anak-anak mula diberi keizinan bermain di luar?

Selalunya kita akan menunggu sehingga anak kita besar sedikit sebelum dibenarkan bermain di luar rumah seperti di padang atau di depan rumah bersama anak-anak jiran.

Sebenarnya, aktiviti outdoor seperti ini patut dimulakan sejak awal lagi. Usia 10 hingga 12 tahun adalah telah terlalu lewat. Anak kecil di usia setahun dua juga sepatutnya diberikan masa di luar untuk menyentuh pelbagai objek dan merasai pelbagai jenis rasa sentuhan.

Ia adalah penting untuk tumbesaran fizikal mereka. Sudah tentu, pada usia sekecil ini, ibu atau bapa patut ada di sisi untuk menjaganya, tetapi jika anak anda sudah mencapai usia 8 tahun ke atas, dia sepatutnya diizinkan untuk bermain dengan anak jiran serta rakannya yang lain secara bebas.

Didik anak supaya mereka sentiasa selamat ketika berada di luar.

Seperti yang telah dikatakan oleh Angelica, ibu bapa perlu mendidik dan mengajar etika ketika berada di luar bagi memastikan keselamatan mereka.

Seperti contohnya, ajari mereka untuk sentiasa bergerak dalam kumpulan, peka kepada persekitaran, bagaimana untuk berinteraksi dengan orang yang tidak dikenali dan keselamatan ketika berada di jalanan.

 


Share this post